GeorgeΑποσπάσματα απ’ το άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα “ενεργειακός όμηρος” της Τουρκίας», του Γιώργου Δελαστίκ, από τα «Επίκαιρα», την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010:
«Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις για τη σχετική ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, με ενδεχόμενο επώδυνων συνεπειών και στην ελληνική εξωτερική πολιτική, έχει η απόφαση του φιλοαμερικανού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ να τινάξει στον αέρα τον περιβόητο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποσύρει τη Σόφια από τον αγωγό αυτό, ο Μπορίσοφ κατέστησε αδύνατη την κατασκευή του κι έτσι μετέτρεψε την Αθήνα σε «παράπλευρη απώλεια» του ενεργειακού πολέμου που ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κήρυξε εναντίον της Μόσχας για να ικανοποιήσει τα σχέδια της Ουάσιγκτον. (…)
Το πρόβλημα έπειτα απ’ αυτές τις εξελίξεις δεν έγκειται στο ότι γίνονται καπνός τα όνειρα ή καλύτερα οι αυταπάτες περί μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο». Αυτό είναι το λιγότερο. Το σημαντικό είναι ότι το ναυάγιο της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία, τόσο στον τομέα του πετρελαίου όσο και σε εκείνον του φυσικού αερίου, εκθέτει την Ελλάδα σε έναν τρομερό κίνδυνο: να καταστεί «ενεργειακός όμηρος» της Τουρκίας! Να προμηθεύεται, δηλαδή, η χώρα μας φυσικό αέριο, ίσως ακόμη και πετρέλαιο, αμερικανικών συμφερόντων που θα έρχεται στην Ελλάδα μέσω αγωγών που διέρχονται από το τουρκικό έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ενεργειακής ή, ακόμη χειρότερα, ελληνοτουρκικής κρίσης, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο έλεος της Άγκυρας ως προς το αν θα μας χορηγεί το συμφωνημένο φυσικό αέριο ή αν θα μας στραγγαλίζει ενεργειακά!
Εφιαλτικό φαντάζει το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής κρίσης όπου η Τουρκία θα κλείνει τις βάνες των αγωγών προς την Ελλάδα και μια κυβέρνηση στην Αθήνα θα απευθύνεται προς τον ελληνικό λαό και θα δηλώνει ότι αποτελεί «μονόδρομο» η υποταγή στους όρους της Άγκυρας, αλλιώς θα παραλύσει η χώρα μας! Αυτό προσπαθούσε να αποφύγει η κυβέρνηση Καραμανλή προωθώντας την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία παρά τις ισχυρότατες αντιδράσεις των Αμερικανών. (…)
|
NEMECIS ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1999
|
Το σενάριο ενεργειακής ομηρείας της χώρας μας από την Τουρκία μπορεί να φαίνεται εγκληματικό πολιτικό λάθος στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και πραγματικά έτσι είναι. Υπάρχουν όμως και πολιτικοί κύκλοι της χώρας μας που είναι τόσο φιλοαμερικανικοί, ώστε τάσσονται συνειδητά υπέρ της γραμμής των ΗΠΑ για υπονόμευση της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία και προμήθειας του αναγκαίου φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, αδιαφορώντας για τις πολιτικές συνέπειες αυτής της επιλογής.
Ο τελευταίος υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Καραμανλή για παράδειγμα, ο αφοσιωμένος στην Ντόρα Μπακογιάννη και ακραίος νεοφιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης, που και σήμερα κατέχει εξέχουσα θέση στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, είχε δηλώσει επισήμως ότι στόχος του ήταν να παίρνει η Ελλάδα τουλάχιστον το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται μέσω Τουρκίας!
Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει και η προεκλογική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη ότι μετά την εκλογή του θα διέτασσε τη σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, πράγμα που βεβαίως είχε σωστά ερμηνευθεί ως τέχνασμα με στόχο τη ματαίωση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού αυτού. Ούτως ή άλλως φρόντισε γι’ αυτό ο… εξτρεμιστής οικολόγος Μπορίσοφ και απάλλαξε τον Γιώργο Παπανδρέου από τον μπελά.
Πάντως, μετά το διαγραφόμενο βίαιο τέλος των ελπίδων ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, αυτό που προέχει είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος η κυβέρνηση Παπανδρέου να υπαγάγει την Ελλάδα σε καθεστώς ενεργειακής υποτέλειας προς την Τουρκία, με οποιοδήποτε πρόσχημα. Ακόμη, δηλαδή, κι αν η Μόσχα μεταβάλει την πορεία των αγωγών της έτσι ώστε να περνούν μέσα από τουρκικό έδαφος, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο πλέον.»
Απόσπασμα απ’ την Δευτερολογία του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, στην προ Ημερησίας Διάταξης Συζήτηση που έγινε την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010 στη Βουλή, με θέμα τις αλλαγές που πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων, το δικαίωμα στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στον ελεύθερο χρόνο τους:
«(…) Τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση και εσείς ο ίδιος μας είχατε διαβεβαιώσει με πολλούς τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες, ότι η Σύμβαση για το Μνημόνιο που ψηφίστηκε εδώ από τη Βουλή, είχε πάρει τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αυτό υπάρχει στην προσωπική ιστοσελίδα σας, υπάρχει αυτούσιο ως φράση σε απάντηση προς τον αναπληρωτή τομεάρχη μας, τον κ. Σταϊκούρα.
Αλλά, εδώ αρχίζουν και τα μυστήρια: Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να μάθει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γι’ αυτή τη Γνωμοδότηση.
Και θα’ θελα να δώσω την επιστολή του κ. Σταϊκούρα, παρακαλώ στα πρακτικά.
Και ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, ο κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος απάντησε, τί, νομίζετε;
Απάντησε ως εξής:
|
NEMECIS ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2000 |
Ότι στα οικεία βιβλία και στο Αρχείο της Κεντρικής υπηρεσίας του Νομικού Συμβουλίου του κράτους δεν υφίσταται σχετικό ερώτημα, ούτε γνωμοδότηση, σχετικά με τον παραπάνω Μηχανισμό. Η οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοια Γνωμοδότηση οφείλεται σε παραδρομή ή παρανόηση.
Παραδρομή ή παρανόηση! Αν είναι δυνατόν!
Και από την ίδια επιστολή του κ. Τζεφεράκου, πληροφορούμαστε ότι «η Νομική υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου στον παραπάνω Μηχανισμό ανετέθη κατόπιν αιτήσεως του υπουργείου Οικονομικών σε Δικηγορικό Γραφείο του Λονδίνου».
(πάρτε παρακαλώ και την επιστολή του κ. Τζεφεράκου)
(Και πάρτε και τη σχετική ερώτηση, την οποία έκανε επιστολή ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Τζεφεράκο, για να ορίσει την Επιτροπή αυτή των Δικηγόρων του Λονδίνου. Και ιδού και η επιστολή προς Τζεφεράκο του κ. Σταϊκούρα).
Δεν σας κατηγορώ ότι προσφύγατε στις νομικές υπηρεσίες ξένου δικηγορικού οίκου. Έπρεπε να το κάνετε. Αλλά όχι να μπερδεύετε το Δικηγορικό Γραφείο του Εξωτερικού, όπως φαίνεται στα έγγραφα του κ. Τζεφεράκου, με το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, το οποίο ουδέποτε γνωμοδότησε…(…)»
Όλα τα αυτούσια σημεία - αποσπάσματα απ’ την συνέντευξη που έδωσε την Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010 στον Παναγιώτη Στάθη, (για το capital.gr), o καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και διευθυντής του νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, (σε κυβερνήσεις του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου), Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος, σήμερα, πρωτοστατεί, (σαν επιστημονικός σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και συνδικαλιστικών φορέων), στις νομικές προσφυγές ενάντια στα όσα προβλέπει το Μνημόνιο της Τρόικας:
«Η κυβέρνηση αποφεύγει να εκδώσει διατάγματα και διοικητικές πράξεις για τα μέτρα, αλλά αναρωτιέμαι πώς θα τα εφαρμόσει. Κάνει μεθοδεύσεις για να αποφευχθεί η δικαστική κρίση.
Για τις περικοπές μισθών και συντάξεων θα γίνει αίτηση ακύρωσης στο Σ. τ. Ε. Επίσης συγκροτούνται μεγάλες λίστες μισθωτών και συνταξιούχων (από όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις και άλλους φορείς) ώστε να υποβληθούν αγωγές κατά του δημοσίου στα Διοικητικά Δικαστήρια για να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατούνται από μισθούς και συντάξεις. Όλες οι περικοπές είναι προδήλως αντισυνταγματικές και αντίθετες με την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αν δεν δικαιωθούμε από τα ελληνικά δικαστήρια θα προσφύγουμε και στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
|
NEMECIS ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2001 |
Αυτές οι περικοπές είναι αντίθετες με την πάγια νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου (άρθρο 1 του πρώτου πρωτοκόλλου για την προστασία της ιδιοκτησίας και της περιουσίας), αντίθετες στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ελληνικό Σύνταγμα. Είναι πάγια η νομολογία του Στρασβούργου και την έχει αποδεχτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνθήκη της Λισαβόνας αλλά και ο Ελληνικός Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμόν 40/1998 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία λέει ό,τι και το Στρασβούργο. (…) αυτό είναι και το μήνυμα του Δ. Σ. Α. Να μας πει τελικά η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αν προστατεύει τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η οποία και καταπατάται με αυτά τα μέτρα. Αν δε θέλει αυτά τα δικαιώματα να μας το πει , αλλά τότε θα πρέπει και να διαλυθεί γιατί αυτά είναι η βάση ύπαρξής της.
Θα μπορούσαν να επιβληθούν άλλα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που είναι λιγότερο επαχθή για τον ελληνικό λαό όπως η φορολόγηση από ορισμένο ποσοστό και πάνω των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Κατά τη γνώμη μου όμως, το ΔΝΤ δε θέλει να θίξει το μεγάλο κεφάλαιο. Θα πρέπει όμως να ομολογηθεί αυτό.
Εμείς δεν αντιδικούμε αλλά βοηθούμε την κυβέρνηση γιατί πιστεύουμε ότι τα προασπίζεται αυτά τα δικαιώματα. Εκτός κι αν δεν τα προασπίζεται. Τότε όμως ας έρθει ξεκάθαρα να πει ότι εμείς δε τα θέλουμε αυτά τα δικαιώματα, είμαστε αντίθετοι σε αυτά. Πιστεύουμε λοιπόν ότι βοηθούμε την Ελλάδα και την κυβέρνησή της γιατί της δίνουμε επιχειρήματα για να αντισταθεί σε αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ. Ν. Τ. Δεν πάμε αντιπολιτευτικά αλλά πάμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ελλήνων και της Ελλάδας.»
Η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη για την προσφυγή της Ελλάδας στο Δ. Ν. Τ. την Τρίτη 27 Απριλίου 2010:
Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το Δ.Ν.Τ. να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.
Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.
Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο Δ.Ν.Τ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των Η.Π.Α. και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;
|
NEMECIS ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2001 |
Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.
Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των Η.Π.Α. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.
Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα έρθουν.
Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.
Μακάρι να έχω άδικο.
Μίκης Θεοδωράκης
Απόσπασμα απ’ την ομιλία της Γενικής Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκας Παπαρήγα σε σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. Αθήνας την Τρίτη 5 Μαΐου 2010:
|
NEMECIS ΜΑΡΤΙΟΣ 2001 |
«(…) Έρχεται ο Ερντογάν στην Ελλάδα, εμείς δεν θα πούμε να μην έρθει ο Ερντογάν γιατί είναι Τούρκος όπως λένε οι γνωστοί εθνικιστές. Και είμαστε και οι πρώτοι που θα υποστηρίξουμε ότι θέλουμε ομαλή συμβίωση με την γειτονική χώρα και θέλουμε την πλήρη διεθνιστική αλληλεγγύη και φιλία ανάμεσα στον ελληνικό, τον τουρκικό και τον κουρδικό λαό. Δεν το συζητάμε. Όμως για κοιτάξτε αυτή η φιλία μεταξύ τους πάει να οικοδομηθεί με γέφυρα τις επιχειρηματικές συμφωνίες, τις συμφωνίες των μονοπωλίων των ελληνικών, των τουρκικών και άλλων. Μπορεί οι επιχειρηματίες να είναι φίλοι στο πολιτικό επίπεδο και στο στρατιωτικό επίπεδο να υπάρχει σύγκρουση. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όχι μόνο προετοίμαζαν οι κεφαλαιοκράτες την άνοδο του φασισμού και τροφοδότησαν το πόλεμο, αλλά και σε όλη την εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Αμερικάνοι βιομήχανοι, Σουηδοί, Βρετανοί βιομήχανοι, Γάλλοι βιομήχανοι, συνεργάζονταν με τους Γερμανούς, με το γερμανικό κεφάλαιο. Δεν έχει πατρίδα το κεφάλαιο. Και εδώ κινδυνεύουμε να υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία η οποία αντικειμενικά, έμμεσα άρα και άμεσα αναγνωρίζει τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο που αφορούν ελληνικά νησιά. Κατά συνέπεια εξαιρείται από την άμυνα της χώρας ένα μέρος της ελληνικής επικράτειας. Θα μου πείτε καλά έχουμε μια κυβέρνηση προδοτική; Δεν θα την πούμε έτσι. Θα έρθει και θα σου πει: Μα είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να μπει και η Τουρκία στην ΕΕ. Προσέξτε όμως. Αυτή η συμμαχία είναι λυκοσυμμαχία. Και δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε ούτε σε σύμμαχο της χώρας, πολύ περισσότερο που υπάρχουν οι ανταγωνισμοί και θα αναπαράγονται συνέχεια, δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και αρμοδιοτήτων. (…)»
|
NEMECIS ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004 |